Gironella, com molts d’altres pobles de Catalunya, també va estar representada en aquell fatídic 11 de setembre de 1714. Un grup força nombrós de voluntaris de Gironella i tot el Berguedà, marxaren cap a Barcelona per defensar-la de les tropes enemigues.L’eix central de l’argument del “L’onze de setembre i Gironella” és una família de la nostra vila, encapçalada per l’avi Jordi, que d’una manera o altra van lluita per defensar la seva pàtria.

 

Després d’un principi força espectacular amb la cremada del poble, l’afusellament d’uns catalans i un manifest en off, es produeix la marxa dels voluntaris cap a Barcelona, amb l’avi Jordi al capdavant de tots Tot el fil conductor del espectacle el porta l’àvia, que explica a la seva entusiasta i innocent neta, Eulàlia, les conseqüències que pot tenir aquesta guerra basant-se amb l’experiència de la guerra dels segadors.

 

L’Eulàlia coneix, per boca de la seva àvia, la manera com es varen conèixer els seus besavis (1640, Guerra dels Segadors) i l’agonia i mort de Pau Claris, (escenificat tot dins l’espectacle).Tots aquests fets provocaran que l’Eulàlia se’n vagi cap a Barcelona per ajuntar-se amb el seu avi Jordi.

 

Marxa amb uns comediants i arriba a Barcelona reunint-se amb el seu avi que fa d’enterrador al Fossar de les Moreres. Allí l’ajuda amb tot el que pot i, a través d’uns voluntaris, coneixen el crític moment que s’està vivint a Barcelona. Es viu el moment de la caiguda d’en Casanova i, en una de les escenes principals de l’espectacle, es produeix l’arribada d’un capità francès que porta un mort a enterrar i on quedarà palès que pot més el patriotisme que no pas els sentiments.Finalment, la tornada dels derrotats voluntaris a Gironella, dona pas a les emotives i simbòliques escenes finals de l’espectacle.